Zašto tenderi.hr?

Apă comună

Investigații 25 mai Harta apei contaminate din satele României: în peste de comune curge apă nepotabilă fără ca oamenii să fie anunțați Alex Nedea Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

 • Но я полагала, что вам нужно узнать лишь мой генетический код, а он содержится в каждой клетке моего тела, зачем .
 • Макс подошел к Эпонине и обнял .
 • Regina maria rmn contact
 • Tratament articular în podolsk
 • После рождения они обычно следуют тому режиму, к которому привыкли в чреве.
 • Program distributie apa comuna Gura Vadului

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori primării sau firme privatecât și de Direcțiile de Sănătate Publică DSP din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol. În inflamația articulației degetului mare la bărbați rurale, aceste analize impuse prin apă comună se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Regele pandemiei

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele apă comună apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1. Rezultatele centralizate de Recorder arată de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Comuna Apa, Satu Mare - Wikipedia

Cum să-ți găsești localitatea pe hartă și ce informații avem despre ea Mai întâi, câteva explicații succinte despre demersul nostru. Rețelele de alimentare cu apă din România sunt împărțite în două categorii: zone de aprovizionare mari — în principal, orașele — și zonele de aprovizionare mici, unde e vorba, în primul rând, de așezări rurale.

De data aceasta, voluntarii care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat vor renova două mori de apă dintr-un peisaj de poveste, în Caraș-Severin, comuna Lăpușnicel, satul Pârvova. Poți da și tu o mână de ajutor. Scris de Adrian Panduru - Încă două mori de apă vor fi salvate de voluntari. Trimite articolul X Voluntarii care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat vor renova încă două mori de apă din județul Caraș-Severin, după ce au mai intervenit de-a lungul timpului la astfel de obiective. Cele două mori sunt construcții cu peste de ani vechime.

Am decis să ne concentrăm pe zonele de apă comună mici, de unde beau apă aproximativ 3 milioane de români, deoarece aceștia sunt cei mai vulnerabili. Analizele care stabilesc calitatea apei se fac, în zona rurală, doar de câteva ori pe an, și deseori oamenilor nu le sunt comunicate rezultatele.

Придет после того, как ты ляжешь - Мне нравится моя комната, мамочка. Тут куда лучше, чем было в - Я рада, - ответила Элли. Девочка улыбнулась и вышла из ванной комнаты.

Prin comparație, din rețeaua care alimentează Bucureștiul se recoltează zilnic probe din zeci de puncte diferite, iar rezultatele sunt publicate imediat pe internet și pot fi consultate de oricine. Așa că harta de mai jos conține rezultate din 1.

Regele pandemiei

Harta este împărțită în patru culori: Roșu — localitățile în care analizele DSP au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege. Albastru — localitățile în care analizele DSP nu au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

apă comună

Alb — localitățile în apă comună, potrivit răspunsurilor primite de la direcțiile de sănătate publică, nu au existat rețele de apă autorizate și monitorizate în De asemenea, există o probabilitate destul de redusă să apară cu alb și unele comune racordate la zone de aprovizionare mari pe care, din cauza volumului mare de informații procesate, nu am reușit să le identificăm.

Negru — localitățile mai mari de 5.

apă comună

Tot cu negru apar și câteva zeci de localități rurale, dar care sunt racordate la rețelele de apă ale unor orașe. Ca să găsești o localitate pe hartă, îți recomandăm să selectezi mai întâi județul în care se află.

Meniu de navigare

Se va deschide harta județului respectiv, apă comună care există o opțiune de căutare după numele localității. Făcând click pe localitate, se vor afișa informațiile. La localitățile colorate apă comună roșu, vei putea afla care sunt indicatorii la care s-au înregistrat depășiri nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi etc.

Aceste depășiri nu înseamnă că apa din localitatea respectivă este otrăvitoare și că oamenii care o consumă sunt în pericol de moarte subită.

Comuna Ipoteşti, fără apă potabilă

Ele reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege după standarde impuse de Uniunea Europeană, semnificația acestor depășiri fiind aceea că apa din rețeaua respectivă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. Harta e realizată pe baza celor mai recente analize efectuate de DSP în cursul anului trecutdar o evaluare corectă a apei presupune teste mai frecvente decât se fac în prezent, deoarece calitatea apei poate fi influențată de o mulțime de factori.

Așa că informațiile noastre, deși extrase din surse oficiale, sunt în primul rând un reper, nu un verdict. Dacă ați trecut de primul imbold, acela de a vă căuta localitatea pe hartă, aruncați acum o privire apă comună ansamblu peste această imagine a României alcătuită din cioburi colorate.

Main Navigation

Mulțimea punctelor roșii și albe este copleșitoare și ne arată, de fapt, nivelul de civilizație al țării în care trăim: sute de comune neracordate la apă curentă sau racordate la rețele care le livrează apă contaminată pe post de apă potabilă.

Unele județe, precum Vaslui, Tulcea sau Călărași sunt aproape în întregime colorate în roșu. În procesul de documentare am recoltat probe din patru rețele proaspăt inaugurate și am constatat că în toate cazurile apa era un pericol pentru sănătatea publică: conținea substanțe chimice mult peste limita permisă de lege și era contaminată cu bacterii periculoase care pot duce la boli dintre cele mai grave. Din rezultatele acestor analize efectuate pe cont propriu și din sutele de mesaje primite de la oameni din toată țara, am înțeles că situația rețelelor de apă din România rurală este o apă comună uriașă.

apă comună

Ne-am propus să aflăm cine trebuie să monitorizeze calitatea apei din aceste zone și am descoperit că, deși obligați prin lege, operatorii de apă firme sau primării refuză, în multe cazuri, să facă analize de potabilitate, profitând de faptul că amenzile pentru încălcarea acestei legi sunt, oricum, foarte mici.

Mai rămân Direcțiile de Sănătate Publică DSP pe care legea apei potabile le însărcinează să facă la rândul lor analize periodice ale apei din fiecare rețea, ca o plasă de siguranță pentru cazurile în care operatorii ignoră acest lucru.

 • Ричард и Арчи вновь посовещались.
 • Дело не в этом, - Николь развернула свое кресло и оказалась лицом к голой стене.
 • Dureri la nivelul articulațiilor șoldului după ghemuit
 • Artroza degetului cum se tratează recenziile
 • В первые годы, мама, - сказала она, - когда мы с Майклом еще были одни в Узле около Сириуса, нам жилось достаточно сложно.
 • Tender: „SISTEM CENTRALIZAT DE ALIMENTARE CU APA, COMUNA SILISTEA GUMESTI, JUDET

În mod normal, aceste analize făcute periodic de DSP-uri ar trebui comunicate imediat populației. În realitate, rămân ascunse în sertarele instituțiilor. Puținele direcții care, în trecut, mai urcau pe internet aceste analize, au renunțat de mulți ani să o mai facă.

Așa că atunci când DSP identifică o rețea de apă care depășește normele de potabilitate, nu se întâmplă nimic.

Main Navigation

Am descoperit zeci de localități unde, deși direcțiile de sănătate publică au constatat ani la rând depășiri la parametri extrem de nocivi pentru organism, rețelele funcționează mai departe și localnicii consumă apa cu încredere fără să știe că le poate afecta sănătatea. Reprezentanții DSP-urilor spun că ei nu pot face altceva decât să comunice rezultatele primăriilor, acestea fiind responsabile să-i înștiințeze pe cetățeni.

Нужно было прислушаться. - Конечно, ты потрясена. Ты не видела себя шестнадцать лет. Но люди с трудом примиряются со старостью, даже когда стареют день ото дня.

Dar ce primar vrea să piardă capital electoral anunțând că apa din comuna pe care o păstorește nu este bună pentru consum? Am mers în câteva comune care apar în evidențele DSP cu apă contaminată, pentru a vedea dacă oamenii au fost anunțați cu privire la rezultatele analizelor. Puteți vedea reacțiile lor în materialul video de mai jos: A contribuit: Andrei Ionescu Grafică:  Egas Consulting and Strategy Editori: Cristian Delcea, Mihai Voinea Acesta este primul episod dintr-o serie despre situația rețelelor de apă potabilă din România.

Două mori de apă din comuna Lăpușnicel vor fi salvate de voluntarii Acasă în Banat - Tion

În episodul următor, vom explica principalele cauze ale contaminării apei din zonele rurale. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor.

Contribuie și tu!