Artroza soldului (coxartroza) - simptome, cauze si tratament

Articulatia femurului

articulatia femurului

Autor: Drăgulin Oana Articulatia coxofemurala este o articulatie sinoviala sferoida ce leaga capul femural de osul coxal bazin. Oasele de la acest nivel se articuleaza in cavitatea articulara.

Cauzele artrozei de sold

Aceasta este acoperita cu un strat de cartilaj hialin, cartilaj articular, care acopera oasele cu un strat neted, reducand in acest fel frictiunea din timpul miscarilor si de asemenea amortizeaza si socurile. Acetabulul este cavitatea delimitata de osul ilion, ischion si pubis si este locul in care se articuleaza capul rotunjit al femurului.

articulatia femurului

Acetabulul limiteaza amplitudinea miscarilor, prin adancimea lui, conferind in acelasi timp o forta deosebita articulatiei. I se descrie pe latura anterioara incizura acetabulara care formeaza un orificiu foramen care reprezinta locul de trecere pentru nervi si vase sanguine manunchi vasculo-nervos.

articulatia femurului

Elementele articulatiei coxofemurale: - este foarte articulatia femurului si foarte rezistenta - se intinde de la nivelul circumferintei acetabulului pana la colul femural - este alcatuita din fibre circulare si longitudinale care formeaza un colier in jurul colului femural, cunoscut drept zona orbiculara.

Ligamentele - ligamentul ilio-femural este portiunea ingrosata a capsulei articulatia femurului, care se intinde de la spina iliaca a osului iliac pana la linia inter-trohanterica femurala, linie care separa cele doua trohantere.

articulatia femurului

Labrumul acetabular - este un inel alcatuit din cartilaj fibros si fixat pe circumferinta acetabulului. Rezistenta capsulei articulare si modul in care femurul este inserat in acetabul, inclusiv muschii care il inconjoara au ca efect o stabilitate extraordinara a articulatiei coxofemurale.

articulatia femurului

Sunt permise miscari in trei planuri, ca urmare a formei sferoide a acestei articulatii: - flexia.