Boala Basedow Graves si efectele sale asupra organismului uman

Boala basedow. Revista care te menține sănătos

Alin Popescu, medic primar medicină sportivăsecretar general S. Rugby Boala Basedow Graves este una dintre cele mai frecvente forme de tireotoxicoza, femeile fiind mai des afectate decat barbatii de aproximativ 5 ori.

Aceasta afectiune poate debuta la orice varsta insa varful de incidenta este intre 20 si 40 de ani. Definitia clasica a bolii Basedow-Graves include: gusa difuza cu hipertiroidie, oftalmopatie si dermopatie. Tireotoxicoza este un sindrom clinic care apare in momentul in care tesuturile sunt expuse la un nivel crescut de hormoni tiroidieni circulanti.

Acest lucru are drept rezultat accelerarea proceselor metabolice din organism. Boala Basedow Graves si tireotoxicoza De cele mai multe ori tireotoxicoza se datoreaza unei hiperactivitati la nivelul glandei tiroidiene hipertiroidie insa sunt recunoscuti si alti factori implicati in fiziopatologia acestei boli printre care se numara: excesul de iod sau existenta de tesut tiroidian ectopic ce secreta hormoni struma ovarii.

Boala Basedow-Graves este considerata in momentul de fata ca o afectiune autoimuna de cauza necunoscuta.

Rolul factorilor de mediu in boala Basedow Graves Este bine de stiut ca in aparitia acestei boli un rol major il joaca si factorii boala basedow mediu. Stresul de zi cu zi poate, de asemenea, declansa o boala Basedow acest lucru sugerand faptul ca exista o implicare a cailor neuroendocrine in fiziopatologia acestei afectiuni.

Fumatul este mai putin incriminat in aparitia bolii propriu-zise insa este demonstrat faptul ca acesta agraveaza oftalmopatia. Zonele in care exista deficit de iod pun probleme deosebite medicilor endocrinologi si nu numai deoarece, o prescriptie de suplimentare cu iod la persoanele care provin din aceste zone, poate precipita aparitia hipertiroidiei autoimune sau nu.

In postpartum femeile susceptibile din punct de vedere genetic pot dezvolta Boala Graves deoarece in aceasta perioada organismul prezinta o crestere a activitatii sistemului imun. Asocieri imune in boala Boala basedow In literatura de specialitate sunt citate asocieri ale bolii Basedow cu alte boli a caror etiopatogenie este de origine imuna. Printre acestea se numara: Boala Addison insuficienta corticosuprarenala care apare datorita distrugerii de catre sistemul imun a tesutului glandular suprarenalian.

Anemia Biermer anemie cum să tratezi artrita cronică secundara deficitului de vitamina B12 datorita distrugerii de catre sistemul imun a factorului intrinsec cu pierderea celulelor parietale gastrice.

Diabetul zaharat tip I-distrugere autoimuna a celulelor beta pancreatice responsabile cu secretia de insulina. Fiziopatologia boala basedow Basedow Graves Dupa cum am aratat mai devreme, substratul acestei afectiuni este imun. In urma legarii anticorpilor de receptorul TSH are loc o stimulare a acestuia din urma cu aparitia hipersecretiei tiroidiene hipertiroidie si a gusii difuze.

  1. Caracteristica pentru boala Basedow este prezența auto-anticorpilor antireceptor TSH cu funcție stimulatoare asupra glandei tiroide.
  2. Dermopatia Graves Dermopatia Graves este o manifestare rară a bolii care cauzează înroşirea şi îngroşarea pielii, care apare cel mai frecvent pe gambe sau vârfurile picioarelor.
  3. Boala Basedow-Graves: cauze, simptome si tratament
  4. Aceasta apare din cauza faptului ca sistemul imunitar afecteaza muschii si tesuturile din jurul ochilor.
  5. Ce medicament blochează articulația umărului
  6. Vizualizări: Distribuie Articolul Boala Basedow — Graves gușa exoftalmică constă în hiperfuncție tiroidiană difuză, de cauză autoimună, determinată genetic.
  7. Boala Basedow-Graves: tratament

Spre deosebite de alti anticorpi boala basedow organism anticorpii antireceptor TSH TRAb au un efect stimulator si nu distructiv chiar daca efectul in sine al acestora este unul nociv pentru organism. Titrul TRAb se coreleaza cu gradul de activitate al bolii la pacientii fara tratament si cu severitatea afectarii oculare. Un titru foarte mare de anticorpi antireceptor TSH la diagnostic indica o probabilitate mare de recadere la intreruperea tratamentului cu antitiroidiene de sinteza.

Un alt aspect important este faptul ca acesti anticorpi pot traversa placenta impunandu-se o evaluare amanuntita a anticorpilor la pacientele gravide cu Basedow.

Nu trebuie facute corelatii intre concentratiile serice ale TRAb si cele ale hormonilor tiroidieni. Pe langa secretia crescuta de hormoni tiroidieni TRAb determina hipertrofierea si hiperplazia celulelor foliculare tiroidiene. Tratamentul cu antitiroidiene de sinteza amelioreaza atat valorile hormonilor tiroidieni circulanti cat si modificarile histologice de la nivelul boala basedow.

Boala Basedow-Graves: cauze, simptome si tratament

Manifestarile oftalmopatiei Graves Oftalmopatia Graves se manifesta prin inflamatia musculaturii extraoculare si edemul local la care se adauga hipertrofierea tesutului conjunctiv si a grasimii orbitale. Practic musculatura extraoculara si tesutul conjunctiv sunt infiltrate de catre limfocite si macrofage.

Toate aceste modificari duc boala basedow cresterea in volum a tesutului retrobulbar cu proeminarea globului ocular in afara orbitei la care se adauga o serie de tulburari locale de la roseata si pana la tulburari vizuale. In cazul in care pacientii cu oftamopatie Graves nu urmeaza tratamentul asa cum le este recomandat de catre medicul endocrinolog sau daca nu renunta la fumat, celulele musculare de la nivelul ochiului pot deveni atrofice sau chiar fibrozate, variantele terapeutice in aceste cazuri fiind limitate.

Fiziopatologia dermopatiei caracteristice Bolii Basedow-Graves are ca substrat acumularea de limfocite si glicozaminoglicani la nivelul dermului cu aparitia secundara a edemului.

Boala Basedow Graves (guşă exoftalmică)

Tabloul clinic al bolii Basedow Graves La pacientul tanar Boala Basedow-Graves debuteaza de cele mai multe ori cu palpitatii, nervozitate, fatigabilitate, boala basedow, accelerarea tranzitului intestinal, transpiratii, intoleranta la caldura si cresterea tolerantei la frig. Scaderea in greutate cu pastrarea apetitului este una dintre trasaturile frecvent intalnite la acesti pacienti.

De asemenea tabloul clinic mai cuprinde marirea de volum a glandei tiroide, afectarea oculara si tahicardia. Slabiciunea musculara si mai ales pierderea masei musculare pot fi extrem de severe invalidand pacientul.

boala basedow

La pacientii in varsta predomina tulburarile cardiovasculare, dispneea, tremorul fin si scaderea in greutate. La palpare tiroida apare marita de volum, de consistenta scazuta iar la examenul ecografic se observa o crestere a circulatiei la CFD color flow doppler.

Adauga un comentariu

Oftalmopatia Graves in cazul boala basedow Oftalmopatia Graves reprezinta cauza numarul unu de exoftalmie la adult. Exoftalmia este de cele mai multe ori bilaterala. Inflamatia localizata la nivelul orbitei cu afectarea muschilor oculari in special drept medial si inferior duce la protruzia globilor oculari, retragere palpebrala si congestie locala. Neglijata din punct de vedere terapeutic oftalmopatia poate merge pana la diplopie si compresie de nerv optic fiind necesare in aceste cazuri radioterapie si decompresia orbitei pentru a nu pierde vederea la ochiul afectat.

Uneori la pacientii cu Boala Basedow poate boala basedow si nistagmusul. Dermopatia Graves sau mixedemul pretibial se caracterizeaza prin tegumente catifelate, umede, calde, eritematoase leziunile avand aspect de placi si noduli ce dau aspectul de coaja de portocala.

boala basedow

De asemenea in Boala Basedow mai poate aparea vitiligo, alopecie, reducerea pilozitatii corporale si friabilitatea fanerelor. Cum poate fi diagnosticata boala Basedow-Graves In fata unui pacient care a scazut in greutate semnificativ intr-o perioada relativ scurta de timp cu apetit crescut si care asociaza tahicardie, nervozitate, accelerarea tranzitului, tremor si intoleranta la caldura orice medic trebuie sa ia in calcul o tireotoxicoza.

Daca pe langa acestea pacientul asociaza marirea difuza a glandei tiroide si oftalmopatie cu atat mai mult diagnosticul de Boala Basedow se impune.

Urmatoarele analize si investigatii sunt necesare pentru a pune diagnosticul de Boala Basedow. Determinarea titrului de anticorpi antireceptor TSH este extrem de utila deoarece confirma diagnosticul si da detalii legate de prognosticul bolii.

Daca boala basedow la inceput titrul acestor anticorpi este mare rata de recidiva dupa oprirea tratamentului este destul de mare. De asemenea un titru crescut in sarcina se poate corela cu riscul de tireotoxica la nou nascut. Radioiodcaptarea este crescuta in Boala Basedow; Este necesara evaluarea ecografica a glandei tiroide care apare intens boala basedow, marita ca volum si intens vascularizata; In evaluarea pacientului cu Boala Basedow este necesar un set complet de analize care sa cuprinda parametrii functiei renale, hepatice, HLG si profilul lipidic.

Cum poate boala basedow tratata boala Basedow Graves Tratamentul pacientilor cu Boala Basedow poate fi medicamentos antitiroidiene se sinteza sau ablativ chirurgical sau radioiod.

boala basedow

Pe langa acestea conduita igieno-dietetica joaca un rol important fiind necesar un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, evitarea stresului atat cat este posibil si renuntarea la fumat.

Antitiroidenele de sinteza ATS sunt medicamente care limiteaza cantitatea de hormoni produsa de catre glanda tiroida. Tratamentul cu ATS de regula dureaza pana la 2 ani de zile dupa care in mod normal pacientul ar trebui sa fie eutiroidian. Daca dupa intreruperea tratamentului cu ATS pacientul prezinta o recadere atunci se recomanda incercarea urmatoarelor variante terapeutice chirurgie, iod radioactiv si nu reluarea ATS deoarece este putin probabil ca dupa oprirea acestora sa se mentina starea de eutiroidie.

Cu cat valoarea acestuia este mai mare cu atat rata de recidiva dupa oprirea tratamentului este mai inalta. ATS: carbimazol, metimazol, propiltiouracil. Dintre reactiile adverse ale ATS amintim: anemia aplastica, granulocitopenia, pruritul si neuropatia boala basedow. Granulocitopenia si anemia sunt efecte absolut reversibile daca tratamentul este oprit. Agranulocitoza se recunoaste prin debut brusc cu boala basedow, angina pultacee si ulceratii bucale.

Hepatotoxicitatea si colestaza au fost si ele citate ca reactii adverse ale ATS. Si nu in ultimul rand hiporpotrombinemia, pancreatita si hipoglicemia sunt reactii care au fost puse pe seama ATS reactii foarte rare. Efectele tratamentului pentru boala Basedow Graves Simptomatologia Bolii Basedow se remite destul de repede odata cu inceperea tratamentului, insa valorile hormonilor tiroidieni si mai ales TSH-ul se normalizeaza mai greu pana la 6 luni de la inceperea tratamentului cu ATS.

Pe langa antitiroidiene de sinteza in tratamentul hipertiroidiei se mai asociaza beta-blocante amelioreaza simptomele adrenergice-transpiratiile, tahicardia, tremorul si sedativele.

Boala Basedow-Graves: tratament

Propanololul beta-blocant determina pe langa ameliorarea simptomatologiei o diminuare boala basedow conversiei periferice a T4 in T3. Tratamentul chirurgical are ca indicatii recidiva dupa tratamentul cu ATS, gusile foarte mari care dau fenomene de compresie, femeile tinere in perioada reproductiva si persoanele tinere.

Ablatia tesutului tiroidian cu limitarea productiei de hormoni poate rezolva cu succes aceasta afectiune. Tiroidectomia subtotala este citata ca fiind procedura standard acceptata insa realitatea este ca in cazul unei gusi mari multi chirurgi opteaza pentru ablatia totala a tiroidei pentru a minimaliza sansa de recidiva. Efectele complicatiilor postoperatorii Complicatiile postoperatorii se impart in boala basedow si tardive. Dintre pastile versuri dureri articulare imediate amintim leziunile nervului laringeu recurent si tetania in cazul tiroidectomiei totale cu ablatia paratiroidelor.

In ceea ce priveste complicatiile tardive pacientii se pot confrunta cu hipotiroidie fiind necesar substitutie hormonala si hipoparatiroidie. Tratamentul cu iod radioactiv se preteaza boala basedow cazul in care tratamentul medicamentos a esuat si pacientii refuza interventia chirurgicala, la varstnici care de cele mai multe ori asociaza boli cardiovasculare care au containdicata practicarea tiroidectomiei boala basedow la cei peste 30 de ani.

Pe de alta parte iodul radioactiv este contraindicat la tineri sub 20 de ani, la femeile insarcinate si la cei cu oftalmopatie deoarece o poate agrava.

Doza de iod radioactiv se poate stabili boala basedow baza testelor dozimetrice si in functie de greutatea glandei tiroide. Thyrotropin receptor-associated diseases: from adenomata to Graves disease. Boala basedow Clin Invest. Clinical, metabolic, and organ specific indices of thyroid function. Endocrinol Metab Clin North Am. Ann Intern Med. N Engl J Med. Clinical practice. Pathogenesis of ophthalmopathy in autoimmune thyroid disease.

Rev Endocr Metab Disord.

boala basedow