Meniu de navigare

Entorsă articulară

Entorsa – Cauze, diagnostic şi tratament

Prevenție Entorsa reprezintă o leziune traumatică a unei articulații și este determinată de întinderea sau ruperea ligamentelor, provocându-se astfel o deplasare temporară a epifizelor implicate. Ligamentele sunt benzi de țesut conjunctiv care au rolul de a oferi stabilitate articulațiilor prin proprietățile biomecanice pe care le posedă.

încălziți articulația șoldului în durere durere în articulațiile sternului

Au rolul de a menține stabilitatea structurilor osoase ce iau entorsă articulară la formarea articulației și au capacitatea de a se adapta diverșilor factori locali și sistemici care interferă cu funcțiile complexe pe care le realizează. În afara funcțiilor biomecanice, ligamentele leguminoase pentru bolile articulare un rol important și în propriocepție, în conștientizarea poziției diverselor părți ale corpului.

Dureri la șold după proteze antiinflamatoare selective pentru articulații

Glezna este alcătuită din entorsă articulară articulații, pe de o parte cea dintre calcaneu și talus, iar pe de altă parte cea dintre tibie, peroneu și talus. Astfel, gleza reprezintă defapt articulația dintre gambă și laba piciorului.

Entorsele și luxațiile

Ligamentele de la acest nivel mențin stabilitatea articulației, permițând întinderea lor datorită elasticității, însă până la o anumită limită. Dacă limita elasticității ligamentare este depașită, acestea se vor întinde excesiv sau rupe, parțial sau complet, determinând provocarea unei entorse.

dureri de genunchi la cădere ce calmante sunt bune pentru durerile articulare

Entorsa poate fi provocată în acest caz atât în cadrul unor activități sportive, cât și în timpul desfășurării activităților zilnice, prin călcarea pe laba piciorului când aceasta este răsucită intern inversiune sau extern eversiune față de gleznă. Gradul II entorsă de gravitate medie — Entorsele cuprinse în această categorie sunt cauzate de ruptura parțială a ligamentului.

Clinic, pacientul va prezenta durere, edem, iar pierderea funcționalității este mai accentuată decât în cazul anterior. Sprijinul pe articulația entorsă articulară este realizat cu dificultate. În aceste situații se poate impune efectuarea radiografiilor pentru excluderea unei fracturi și uneori a rezonanței magnetice pentru diferențierea entorselor de gradul II de cele de gradul III.

Gradul III entorsă severă — Entorsele cuprinse în această categorie sunt cauzate de ruptura completă a ligamentului.

Reducerea capacității de mișcare a membrului În cazul unei rupturi ligamentare, se poate auzi un pocnet Dificultăți în folosirea extremităților afectate Cauze[ modificare modificare sursă ] Entorsele apar de obicei atunci când articulația este forțată dincolo de limitele sale fiziologice. Există anumiți factori care cresc riscul de producere a entorselor.

Pacienții acuză dureri severe și imposibilitatea mișcării articulației. Se impune investigarea acestora cu ajutorul radiografiilor și rezonanței magnetice. În funcție de stadiul entorsei simptomele pot fi mai mult sau mai puțin accentuate. Entorsele ușoare pot fi tratate acasă, însă este recomandat să vă adresați medicului dacă nu puteți candida tratament articulația afectată, de exemplu, în cazul unei entorse la nivelul gleznei, dacă nu puteți păși fără a vă provoca o durere locală semnificativă.

factor reumatoid waaler rose ceea ce este necesar pentru durerea articulară

De asemenea, dacă aveți parestezii în regiunea respectivă, trebuie sa vă adresați unui medic. Anamneza va evidenția un traumatism, un pas efectuat greșit, o căzătură. În timpul efectuării examenului fizic medicul va inspecta articulația afectată, observând edemul, echimozele, eventualele deformări și zonele de sensibilitate.

Entorsele: entorsa glezna, genunchi - Simptome, tratament, recuperare

Localizarea și intesitatea durerii pot oferi indicii valoroase asupra extinderii și natura leziunii. Radiografiile antero-posterioare și de profil nu sunt întotdeauna necesare, însă uneori se impune efectuarea lor pentru excluderea unei fracturi sau unui alt tip de leziune osoasă.

Entorsa — Cauze, diagnostic şi tratament Generalităţi Entorsa reprezintă un tip de traumatism al ţesuturilor moi aflate în jurul articulaţiilor, al capsulei articulare şi ligamentelor. Acestea au rolul de a ţine articulaţia sub tensiune. În entorsă epifizele oaselor ce alcătuiesc articulaţia pierd doar temporar contactul la nivelul suprafeţelor articulare. Dacă s-ar deplasa permanent, am descrie această afecţiune drept luxaţie.

Rezonanța magnetică explorează țesuturile moi, oferind o vizualizare completă asupra extinderii și localizării leziunii. Astfel, entorsele ușoare necesită măsuri generale de tratament asociate cu antialgice, pentru diminuarea durerii.

Măsurile generale sunt: Odihna — pacientul trebuie să evite activitățile care îi solicită articulația afectată și îi entorsă articulară durere sau disconfort. Totuși, nu trebuie să recurgă la repaus total îndelungat.

  • Tratament articular inferior
  • Entorsă - Wikipedia
  • Durere în durerea articulației cotului mâinii stângi
  • Artroza în tratamentul șoldului
  • Entorsele și luxațiile | Arcadia Spitale si Centre Medicale
  • Entorsa de glezna - Kinetic

Aplicarea gheții la nivelul locului edematos umflat — este recomandat să se aplice de ori pe zi, câte 15 - 20 de minute. Aceasta are entorsă articulară de a reduce durerea, edemul și inflamația.

unguente antiinflamatoare pentru inflamația articulară malamute ale bolilor articulare

Dacă pacientul se știe cu boală vasculară, trebuie să consulte medicul înainte de a o aplica. Compresiune — pacientul poate încerca să exercite presiune la nivelul leziunii cu ajutorul unui bandaj elastic, fără a-l strânge excesiv pentru că în caz contrar poate provoca oprirea circulației sanguine locale.

Entorsa – Cauze, diagnostic şi tratament – prajituri-cluj.ro

Pentru reducerea edemului este recomandat ca pacientul să ridice regiunea afectată mai sus de nivelul inimii. Nu în ultimul rând, trebuie să acordați o atenție sporită articulației afectate, protejând-o de orice fel de traumatism. In entorsele de gradul I și II se folosește o fașă elastică pentru imobilizarea articulației, iar pentru cele de gradul III se recomandă fie aparatul gipsat, fie intervenție chirurgicală prin care se reconstruiește ligamentul rupt complet.

Tratamentul chirurgical diferă în funcție de ligamentul afectat.

tratați o articulație dureroasă artrita sau artroza articulației umărului

Efectuarea ședințelor de fizioterapie și kinetoterapie reduce timpul de recuperare, fiind extrem de utile tuturor pacienților, mai ales celor predispuși la recidive sau instabilitate articulară.

O entorsă ușoară sau moderată ar trebui să se vindece complet în săptămâni, redând pacientului stabilitatea articulației. Entorsele de gradul II și III se pot complica, cel mai frecvent, asemenea celor de gradul I, cu recurența leziunii, dar și cu persistența instabilității articulare sau cu artrita traumatică.

Informatii generale despre entorse O entorsa este o intindere sau rupere a ligamentelor - benzile dure de tesut fibros care leaga doua oase in articulatii. Glezna si genunchiul sunt cele mai obisnuite articulatii in care pot aparea entorsele. Cu toate acestea, o entorsa poate sa apara in orice articulatie. Tratamentul initial include odihna, gheata, compresia si elevatia.

De asemenea, este recomandat să evitați exercițiile fizice atunci când acuzați diverse dureri sau sunteți obosit, scăzând astfel riscul unei accidentări.

Dieta sănătoasă, exercițiile fizice zilnice, susținute, și menținerea unei greutăți adecvate sunt importante pentru tonusul muscular. What Are Sprains and Strains? Delores C.